Art. 560. Înlocuirea pedepsei amenzii cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii

(1) Instanţa competentă să dispună înlocuirea obligaţiei de plată a amenzii neexecutate cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, potrivit art. 64 alin. (1) din Codul penal, este instanţa de executare.
(2) Sesizarea instanţei se face din oficiu sau de către organul care, potrivit legii, execută amenda ori de către persoana condamnată. Când dispune înlocuirea pedepsei amenzii cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, instanţa va menţiona în dispozitiv două entităţi din comunitate unde urmează a se executa munca neremunerată în folosul comunităţii. Consilierul de probaţiune, pe baza evaluării iniţiale, va decide în care din cele două instituţii din comunitate menţionate în hotărârea judecătorească urmează a se executa obligaţia şi tipul de activitate.
(3) Obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii se pune în executare prin trimiterea unei copii de pe hotărâre serviciului de probaţiune.

Ultima editare: 31 iulie 2023

Jurisprudență obligatorie CCR/ÎCCJ

1.
Curtea reţine însă că soluţia legislativă a înlocuirii obligaţiei ... Vezi mai mult
Curtea reţine însă că soluţia legislativă a înlocuirii obligaţiei de plată a amenzii cu obligaţia de a presta o muncă ... Click pentru abonare

Doctrină

2.
Dacă pe fondul stării de sănătate condamnatul nu poate, ... Vezi mai mult
Dacă pe fondul stării de sănătate condamnatul nu poate, temporar, să efectueze munca în folosul comunității, se poate dispune înlocuirea, ... Click pentru abonare