Art. 196. Fotografierea şi luarea amprentelor suspectului, inculpatului sau ale altor persoane

(1) Organele de urmărire penală pot dispune fotografierea şi luarea amprentelor suspectului, inculpatului sau ale altor persoane cu privire la care există o suspiciune că au legătură cu fapta comisă sau că au fost prezente la locul faptei, chiar şi în lipsa consimţământului acestora.
(2) Organul de urmărire penală poate autoriza să se dea publicităţii fotografia unei persoane, când această măsură este necesară pentru stabilirea identităţii persoanei sau în alte cazuri în care publicarea fotografiei prezintă importanţă pentru buna desfăşurare a urmăririi penale.
(3) Dacă este necesară identificarea amprentelor ce au fost găsite pe anumite obiecte sau a persoanelor care pot fi puse în legătură cu fapta ori locul comiterii faptei, organele de urmărire penală pot dispune luarea amprentelor persoanelor despre care se presupune că au intrat în contact cu acele obiecte, respectiv fotografierea acelora despre care se presupune că au avut legătură cu fapta comisă sau au fost prezente la locul faptei.

Citiți mai mult

Ultima editare: 31 iulie 2023

Jurisprudență națională și europeană

1.
Curtea reține că, deși păstrarea informațiilor stocate în dosar ... Vezi mai mult
Curtea reține că, deși păstrarea informațiilor stocate în dosar este limitată în timp, aceasta se extinde totuși la douăzeci și ... Click pentru abonare
2.
De obicei, amprentele digitale nu conţin la fel de ... Vezi mai mult
De obicei, amprentele digitale nu conţin la fel de multe informaţii ca mostrele celulare sau profilurile ADN. Problema impactului păstrării ... Click pentru abonare