Art. 154. Conservarea datelor informatice

(1) Dacă există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni, în scopul strângerii de probe ori identificării făptuitorului, suspectului sau a inculpatului, procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală poate dispune conservarea imediată a anumitor date informatice, inclusiv a datelor referitoare la traficul informaţional, care au fost stocate prin intermediul unui sistem informatic şi care se află în posesia sau sub controlul unui furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice ori unui furnizor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, în cazul în care există pericolul pierderii sau modificării acestora.
(2) Conservarea se dispune de procuror, din oficiu sau la cererea organului de cercetare penală, pe o durată de maximum 60 de zile, prin ordonanţă care trebuie să cuprindă, în afara menţiunilor prevăzute la art. 286 alin. (2): furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului în posesia cărora se află datele informatice ori care le au sub control, numele făptuitorului, suspectului sau inculpatului, dacă este cunoscut, descrierea datelor ce trebuie conservate, motivarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1), durata pentru care a fost emisă, menţionarea obligaţiei persoanei sau furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului de a conserva imediat datele informatice indicate şi de a le menţine integritatea, în condiţii de confidenţialitate.
(3) Măsura conservării poate fi prelungită, pentru motive temeinic justificate, de procuror, o singură dată, pe o durată de maximum 30 de zile.
(4) Ordonanţa procurorului se transmite, de îndată, oricărui furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului în posesia căruia se află datele prevăzute la alin. (1) ori care le are sub control, acesta fiind obligat să le conserve imediat, în condiţii de confidenţialitate.
(5) În cazul în care datele referitoare la traficul informaţional se află în posesia mai multor furnizori de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizori de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, furnizorul în posesia sau sub controlul căruia se află datele informatice are obligaţia de a pune, de îndată, la dispoziţia organului de urmărire penală informaţiile necesare identificării celorlalţi furnizori, în vederea cunoaşterii tuturor elementelor din lanţul de comunicare folosit.
(6) În termenul prevăzut la alin. (2) şi (3), procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală poate, cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, să solicite unui furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice ori unui furnizor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului transmiterea datelor conservate potrivit legii ori poate dispune ridicarea acestei măsuri. Dispoziţiile art. 170 alin. (21) – (25), alin. (4) şi (5) şi ale art. 171 se aplică în mod corespunzător.
(7) Judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă în termen de 48 de ore cu privire la solicitarea organelor de urmărire penală de transmitere a datelor, prin încheiere motivată, în camera de consiliu.
(71) Dispoziţiile alin. (1) – (7) se aplică în mod corespunzător şi cu privire la datele informatice, inclusiv la datele referitoare la traficul informaţional, stocate prin intermediul unui sistem informatic care se află în posesia sau sub controlul altor persoane.
(8) Până la terminarea urmăririi penale, procurorul este obligat să încunoştinţeze, în scris, persoanele faţă de care se efectuează urmărirea penală şi ale căror date au fost conservate.

Ultima editare: 31 iulie 2023

Doctrină

1.
Deși art. 154 alin. 2 C.proc.pen. face referire în ... Vezi mai mult
Deși art. 154 alin. 2 C.proc.pen. face referire în mod nefericit la „anumite date informatice”, acestea nu pot fi decât ... Click pentru abonare
2.
Conservarea datelor informatice, prevăzută de art. 154 C.proc.pen. se ... Vezi mai mult
Conservarea datelor informatice, prevăzută de art. 154 C.proc.pen. se aplică și în cazul datelor informatice, inclusiv la datele referitoare la ... Click pentru abonare
3.
Noțiunea de date referitoare la traficul informațional coincide cu ... Vezi mai mult
Noțiunea de date referitoare la traficul informațional coincide cu cea de date de trafic definită în art. 2 alin. 1 ... Click pentru abonare
4.
Acest procedeu probatoriu nu poate fi utilizat cu privire ... Vezi mai mult
Acest procedeu probatoriu nu poate fi utilizat cu privire la furnizorii de servicii de comunicații electronice care furnizează conținutul comunicărilor ... Click pentru abonare
5.
Art. 154 C.proc.pen. este reglementat deficitar. Acest lucru reiese ... Vezi mai mult
Art. 154 C.proc.pen. este reglementat deficitar. Acest lucru reiese cu evidență dacă avem în vedere art. 154 alin. 71 ce ... Click pentru abonare

Jurisprudență națională și europeană

6.
Informațiile pentru care s-a cerut transmiterea sunt deținute de ... Vezi mai mult
Informațiile pentru care s-a cerut transmiterea sunt deținute de diverse companii și au fost descoperite în timpul perchezițiilor domiciliare efectuate ... Click pentru abonare