Art. 121. Jurământul şi declaraţia solemnă a martorului

(1) În cursul urmăririi penale şi judecăţii, după îndeplinirea dispoziţiilor art. 119, organul de urmărire penală şi preşedintele completului solicită martorului depunerea jurământului sau a declaraţiei solemne.
(2) Organul de urmărire penală şi preşedintele completului îl întreabă pe martor dacă doreşte să depună jurământ religios sau declaraţie solemnă.
(3) Textul jurământului este următorul: „Jur că voi spune adevărul şi nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. Referirea la divinitate din formula jurământului se schimbă în funcţie de credinţa religioasă a martorului.
(4) În timpul depunerii jurământului, cu excepţiile impuse de credinţa religioasă, martorul ţine mâna dreaptă pe cruce sau pe Biblie.
(5) În cazul în care martorul alege să facă o declaraţie solemnă, textul acesteia este următorul: „Mă oblig că voi spune adevărul şi nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu.
(6) Dispoziţiile alin. (1) – (5) se aplică în mod corespunzător în procedura audierii anticipate, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi. [art. 85 C.proc.pen. 1968]

Ultima editare: 31 iulie 2023

Doctrină

1.
Art. 121 alin. 1 C.proc.pen. a fost modificat prin ... Vezi mai mult
Art. 121 alin. 1 C.proc.pen. a fost modificat prin Legea nr. 201/2023 (M. Of. nr. 618 din 6 iulie 2023). ... Click pentru abonare
2.
Lipsa jurământului reprezintă un motiv de analiză a fiabilității ... Vezi mai mult
Lipsa jurământului reprezintă un motiv de analiză a fiabilității probei, neproducând consecințe cu privire la legalitatea mijlocului de probă. De ... Click pentru abonare